Emergency

button cooperare regionala

button plan international

button resurse

Obiectivele Caritas în situaţii de urgenţă

În centrul preocupărilor organizaţiilor Caritas se află oamenii şi comunităţile care din diferite motive au nevoie de sprijin. Caritas oferă beneficiarilor săi, prin pachetul de programe şi servicii sociale, o şansă de a se reintegra în societate şi de a trăi o viaţa în demnitate, cât se poate de autonomă şi responsabilă.
Acest scop general este valabil şi pentru intervenţia în situaţii de urgenţă. În centrul atenţiei noastre se află oamenii şi comunităţiile afectate de catastrofe. Obiectivele programelor de intervenţie în situaţii de urgenţă sunt:

-  Salvarea vieţilor omeneşti şi crearea condiţiilor de supravieţuire;
- Satisfacerea nevoilor de bază ale persoanelor afectate pentru asigurarea unui trai demn chiar şi în situaţia de criză: hrană, îmbrăcăminte, cazare, igienă personală, servicii de sănătate, suport psiho-social;
-  Depăşirea situaţiei create de catastrofă: mobilizarea forţelor proprii ale celor afectaţi şi sprijin pentru reîntoarcere la o viaţa autonomă (cel puţin aşa cum a fost înainte).

Principiile Caritas in situatii de urgenta

1. Programele Caritas se bazează pe forţele şi resursele proprii ale oamenilor şi ale comunităţilor, care trebuie întărite.
2. Programele Caritas sunt adaptate întotdeauna nevoilor reale ale populaţiei afectate.
3. Programele Caritas se adresează persoanelor şi comunităţilor afectate de calamităţi fără a lua în considerare criterii ca: apartenenţa etnică, religioasă, sau convingerile politice.
4. Caritas nu doreşte să lucreze în locul statului, ci suplimentează programele de sprijin derulate de Instituţiile de Stat.
5. Caritas doreşte să lucreze în parteneriat cu alte organizaţii active în zonele calamitate. Coordonarea programelor cu toţi factorii implicaţi (organizaţii private dar şi Instituţii de Stat) este dorită şi necesară pentru folosirea resurselor în mod eficient şi pentru a asigura servicii de calitate pentru toate persoanele şi comunităţile afectate.

Resursele disponibile pentru programe de intervenţie:

- Echipe de specialişti din diferite domenii (asistenţi social, psihologi, asistenţi medical, specialişti în logistică)
- Depozite pentru situaţii de urgenţă ş imijloace de transport
- Echipamente tehnice (pompe, aparate pentru uscarea caselor, generatoare de curent, etc.)

Programe de reabilitare

Programele de reabilitare au scopul de a reface condiţii necesare pentru o viaţă independentă, autonomă şi demnă.
- Reconstrucţia respectiv reparaţia locuinţelor afectate de dezastre
- Dotarea locuinţelor
- Refacerea resurselor de subsistenţă pentru familii afectate de dezastre, în special agricultura.

line break

Citeste si despre alte actiuni Caritas Romania

campanii

evnimente