Newsletter Nr. 2/2014, Caritas Romania/Fond ONG - Proiect ONGuri mai puternice impreuna!

procent josSubventiile alocate de la bugetul de stat, pe primul trimestru 2014, mai mici cu 4,0% decat in 2013

Raportul statistic pe primul trimestru 2014 privind asistentia sociala si incluziunea sociala, publicat de MMFPSPV, indica sume mai mici cu 276.724 lei (4,0%) comparativ cu trimestrul I al anului 2013, inregistrandu-se totodata o reducere(cu 7,7 %) a numarului de beneficiari, cu 1300 mai putine persoane îngrijite.

In primele 3 luni ale anului 2014 au fost acordate subvenții de la bugetul de stat, în baza Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subvenții asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică care înființează și administrează unități de asistență socială, în sumă de 6.697.012 lei pentru asociații și fundații care au acordat servicii pentru 15.580 persoane.

proceduri stire 2Normele de aplicare privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale

Intrata in vigoare la 1 ianuarie 2014, Legea nr. 197/2012, reglementeaza conditiile de acreditare a furnizorilor de servicii sociale, modalitatile de monitorizare şi control al calităţii în domeniul serviciilor sociale si procedura de suspendare sau retragere a acreditării.

Acreditarea serviciilor sociale se realizează ulterior acreditării furnizorului de servicii sociale,în baza standardelor minime de calitate,ce reprezintă cerinţele minimale privind eficacitatea şi eficienţa activităţilor desfăşurate în raport cu nevoile beneficiarilor, obiectivele asumate, rezultatele aşteptate. Furnizorii de servicii sociale şi serviciile sociale acordate de aceştia se acreditează în condiţiile Legii, cu evaluarea şi certificarea respectării criteriilor şi standardelor definite la art. 5 din lege.

___________________________________________________________________

stire 3 ueLegislația europeana privind serviciile si politicile sociale

În ultimii ani, impactul politicilor şi reglementărilor Uniunii Europene asupra furnizării serviciilor sociale şi de sănătate a crescut în mod constant. Deşi, Uniunea Europeană nu poate emite directive sau reglementări cu caracter obligatoriu în domeniul social (datorită acţiunii principiului de subsidiaritate în acest domeniu), serviciile sociale de interes general se află sub incidenţa unei categorii de reglementări specifice serviciilor,  şi anume cele legate de competiţie şi achiziţii publice. Acest fapt se datorează şi modului în care statele membre au decis să îşi organizeze sistemul de servicii sociale – de exemplu descentralizând organizarea serviciilor sociale, externalizând furnizarea lor directă etc. Deseori, aplicarea rigidă a acestor reguli de contractare şi achiziţii publice are efecte negative asupra furnizării serviciilor sociale. În consecinţă, la solicitările repetate ale platformelor europene de lobby în domeniul serviciilor sociale şi în urma recomandărilor de la nivelul Parlamentului European, Comisia acordă o importanţă din ce în ce mai mare clarificărilor legate de ajutorul de stat, achiziţiile publice şi modul de contractare a serviciilor sociale, în Uniunea Europeană.

FOTOGRAFII primele workshop-uri consultative regionale

colaj consultari reg

Vezi galeria

Copyright 2012 Newsletter Nr. 2, Caritas Romania/Fond ONG - Proiect ONGuri mai puternice impreuna!. Confederatia Caritas Romania