Newsletter Nr. 6, 2014, Caritas Romania/Fond ONG - Proiect ONGuri mai puternice impreuna!

MOMENT ISTORIC: Sanctitatea Sa, Papa Francis, apără demnitatea celor mai vulnerabili dintre semenii noștri

papa francis in parlamentul europeanPapa Francis a amintit legislativului european, într-un discurs în plenul Parlamentului European, despre necesitatea de a proteja demnitatea umană și de rolul Europei în a-și asuma apărarea demnității umane și a drepturilor celor mai vulnerabili, atât pe continent și cât la nivel mondial.

Ultima vizită a unui pontif suveran în insitituția Europeană a fost în data de 11 octombrie 1988, când Papa Ioan Paul al II-lea a emis un mesaj la adresa deputaților europeni de la Strasbourg. În discursul său din 25 Noiembrie 2014, Papa Francis a numit câteva aspecte comune cu preocupările aflate pe agenda Caritas Europa (a se vedea mai jos).

"În cele din urmă, ce fel de demnitate este aceea fără posibilitatea de a-ți exprima în mod liber ceea ce gândești sau de a pretinde credința pe care o împărtășești? Ce demnitate poate exista fără un cadru juridic clar care limitează regula de forță și care permite statului de drept să prevaleze asupra puterii de tiranie? De ce demnitate se pot bucura bărbații și femeile dacă aceștia sunt supuși tuturor formelor de discriminare? La ce demnitate poate vreodată să spere o persoană atunci când el sau ea nu are hrană și strictul necesar pentru a supraviețui sau, mai rău, atunci când le lipsește lucrul care conferă demnitate? "a spus Sanctitatea Sa...

INTERVIU: FONSS- şansa la servicii sociale de calitate

fonssCaritas Romania: Cum a apărut ideea creării Federaţiei ONG-urilor pentru Servicii Sociale (FONSS)? Ce nevoi au determinat constituirea sa?

FONSS: Federaţia s-a înfiinţat ca urmare a iniţiativei a 10 ONG din Iaşi, de a realiza un proiect comun – “Vocea ONG pentru comunitate”, în cadrul căruia să înfiinţeze şi o federaţie specializată pe servicii sociale, mai ales că se constată lipsa de finanțare din partea autorităților centrale și locale pentru serviciilor sociale private, lipsa unei legi a contractării sociale şi faptul că ONG-urile din domeniul serviciilor sociale nu au capacitatea să se implice în activități ce vizează procesul de luare a deciziilor publice, monitorizarea procesului de elaborare a politicilor publice, a legislației în domeniu, exercitare a rolului de watchdog, ele fiind preocupate de asigurarea sustenabilității serviciilor directe. Era, aşadar nevoie, de crearea unei structuri credibile prin calitatea membrilor săi, care să-şi asume ca misiune „implicarea în schimbarea politicilor şi dezvoltarea sustenabilă a serviciilor sociale”...

PROGRES: Au fost prioritizate primele propuneri si recomandari ale ONGurilor si APLurilor privind sistemul de finantare publica din Romania

mese rotunde caritasO componentă importantă a proiectului „ONG-uri mai puternice împreună! - Lobby și advocacy pentru crearea de oportunități egale pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale în accesarea finanțărilor publice”, implementat în perioada 1.04.2014 – 30.11.2015, de Confederația Caritas România și partenerii săi, Fundația “Alături de Voi” Iași, Fundația “Pentru Voi” Timișoara, Caritas Alba Iulia, Caritas Satu Mare și Caritas Norvegia este organizarea unui amplu proces de consultare cu cel puțin 225 de reprezentanți ai ONG-urilor furnizoare de servicii sociale și cu 105 reprezentanți ai autorităților publice locale din cinci regiuni ale țării (Sud, Est, Centru, Vest, Nord Vest) cu scopul de a formula o politică publică de finanțare a serviciilor sociale.

Aceste consultări se organizează de către partenerii proiectului având la bază același metodologie cu scopul de a avea o abordarea unitară în cele cinci regiuni în care sunt organizate workshop-urile consultative.

INFORMARE: Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, primul program al României pentru perioada 2014 – 2020 care a obținut aprobarea Comisiei Europene

diz8Comisia Europeană a aprobat Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, prin care România va atrage suma alocată din noul Fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD). Pentru acest program, în exercițiul financiar 2014 – 2020, România dispune de fonduri europene în valoare de 441 milioane de euro (sumă exprimată în prețuri curente), la care se adăugă cofinanțarea națională – 15%. Din FEAD sunt alocate sume statelor membre în scopul oferirii de produse alimentare persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, precum și rechizite pentru copiii aflați în dificultate.

INSTRUMENT: Ministerul Justitiei a lansat Portalul legislativ, o aplicatie electronica ce permite accesul la legislatia actualizata

legislatieMinisterul Justitiei a anuntat pe 13 Noiembrie, intr-un comunicat, lansarea oficiala a Portalului legislativ, o aplicatie electronica de legislatie nationala care va permite accesul gratuit al cetatenilor si al institutiilor publice si private la o baza de date legislativa nationala, gestionata de Ministerul Justitiei.

Ministerul precizeaza ca Portalul legislativ a fost dezvoltat in cadrul proiectului "Implementarea portalului N-Lex", cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational "Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013". Valoarea totala eligibila a proiectului este de 16.486.850 lei, din care 14.013.823 lei reprezinta finantarea nerambursabila din Fondul Social European, iar diferenta de 2.473.027 lei este co-finantarea asigurata de Ministerul Justitiei.

____________________________________________________________

PROMISIUNE: Majorare de 16% a indemnizatiilor pentru persoanele cu dizabilitati, din ianuarie 2015

promisiune1Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, asigură persoanele cu dizabilităţi, în mesajul transmis de ziua lor, miercuri, că indemnizaţiile le vor fi majorate cu 16 la sută, începând cu ianuarie 2015.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a transmis un mesaj, de Ziua Interna
ţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, asigurându-le pe cele din România că indemnizaţiile de care beneficiază vor fi majorate începând cu anul viitor.

"Sunt multe lucruri pe care şi noi, cei care reprezentăm instituţii sau autorităţi, ar trebui să le facem în continuare şi sper că, în viitor, vom da tot mai des semnele solidarităţii şi responsabilităţii. Astăzi, putem să vă asigurăm că majorarea cu 16  la sută, din ianuarie 2015, a nivelului prestaţiilor sociale acordate persoanelor cu dizabilităţi va deveni o realitate, după şase ani de aşteptare. În acelaşi timp, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a alocat de la bugetul de stat, pentru 2014, Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România suma de 362.149 lei pentru promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Dar, dincolo de aceste măsuri, aş vrea să transmit un gând bun, de solidaritate tuturor persoanelor cu dizabilităţi", se arată în mesajul ministrului.

Copyright 2012 Newsletter Nr. 6, Caritas Romania/Fond ONG - Proiect ONGuri mai puternice impreuna!. Confederatia Caritas Romania