Modalitate defectuoasă de acordare a subvențiilor pentru anul 2015

Ministerul-MunciiMinisterul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (M.M.F.P.S.P.V.), prin Comisia de evaluare şi selecţionare a asociaţiilor şi fundaţiilor pentru acordarea subvenţiilor, înfiinţată prin Ordinul M.M.F.P.S.P.V. nr. 2106/2014, a pus în aplicare Ordinul 1838/2014 privind aprobarea liniilor de subvenţionare prioritare în domeniul asistenţei sociale pentru anul 2015. Acordarea de subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor pentru furnizarea acestor servicii reprezintă în continuare un mecanism extrem de necesar pentru sprijinirea persoanelor aflate în situaţii de dificultate sau vulnerabilitate.

Directiva europeana privind achizitiile publice – 2014/24/UE

directiva europeanaLa nivel european, serviciile sociale pot fi organizate și finanțate în diverse moduri asupra cărora legislația europeană devine incidentă. În data de 26 februarie 2014, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au adoptat o nouă Directiva Europeană privind achizițiile publice, sub numărul 2014/24/UE. Scopul acestui act este cel de a contribui la implementarea politicilor de mediu, incluziune socială sau inovare și de asigurare a unei proceduri mai eficiente dar și simplificate.

Trei documente care vizeaza domeniul social aflate în dezbatere publică

dezbateriPrimul document este reprezentant de Strategia Națională privind Incluziunea Socială și Reducerea Sărăciei 2014 – 2020. Acesta este public până în data de 10 februarie 2015.  Guvernul României s-a angajat să contribuie la acest obiectivul european de reducere a sărăciei prin reducerea populaţiei expuse riscului de sărăcie după transferuri sociale (PERS) cu 580.000 de persoane, de la 5,01 milioane în 2008 la 4,43 de milioane în 2020.

Forumul Serviciilor Sociale aduce împreună autorităţiile şi ONGurile pentru elaborarea unui model sustenabil de finanţare a serviciilor social

ForumConfederația Caritas România, promotor al proiectului „ONG-uri mai puternice împreună! - Lobby și advocacy pentru crearea de oportunități egale pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale în accesarea finanțărilor publice”, organizează Forumul Serviciilor Sociale, care va avea loc la Braşov în perioada 10 - 12 februarie 2015.

S-a lansat runda a doua a cererii de propuneri de proiecte din cadrul Schemei de grant pentru ONG-uri

fond ongConsorțiul format din KEK-CDC Consultants (www.kek.ch), Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.fdsc.ro) și Fundația pentru Parteneriat (www.repf.ro), în calitate de Organism Intermediar Elvetian pentru administrarea Fondului Tematic pentru Participarea Societatii Civile, anunță lansarea rundei a doua a Cererii de propuneri de proiecte din cadrul Schemei de grant pentru ONG-uri.

Ministerul Fondurilor Europene a prezentat bilanțul absorbției fondurilor structurale și de coeziune

BILANT mfeMinistrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a prezentat bilanțul anului 2014 cu privire la absorbția fondurilor structurale și de coeziune. Rata de absorbţie curentă a fondurilor structurale şi de coeziune a ajuns la aproximativ 52% la finalul anului 2014. Suma solicitată Comisiei Europene pentru a fi rambursată României a ajuns la aproximativ 10 miliarde de euro iar suma totală încasată de România din fondurile alocate a ajuns la 10,73 miliarde de euro, valoare care include avansurile și rambursările.

Copyright 2012 Newsletter Nr. 8, 2015, Caritas Romania/Fond ONG - Proiect ONG-uri mai puternice impreuna!. Confederatia Caritas Romania