imgs caritas2

• LANSARE: Raport "Norvegia-Romania, analiza comparativa privind finantarea si furnizarea serviciilor sociale"
  • FORMARE: 25 de reprezentanti ONG au beneficiat de un curs de advocacy, in cadrul proiectului ONGuri mai puternice impreuna
  • Programe de finantare nerambursabila pentru ONG-urile din Romania
  • Demers pentru cresterea viabilitatii financiare a organizatiilor neguvernamentale
  • Inovatie si instrumente pentru dezvoltarea ONG-urilor romanesti, cu fonduri nerambursabile
  • Concursurile nationale si locale pentru tineret 2015
  • Proiectul de lege pentru transpunerea noii Directive Europene pe achizitii publice a fost lansat in dezbatere publica
  • Gala Nationala a Excelentei in Asistenta Sociala
  • 17 martie – Ziua Mondiala a Asistentei Sociale

8 caracteristici ale celui mai dezvoltat sistem social din lume versus 6 slăbiciuni care caracterizează sistemul social din România

report launch event2Joi, 26 Martie, Confederatia Caritas Romania a lansat raportul „Norvegia-Romania – analiza comparativă privind finantarea si furnizarea serviciilor sociale”. Evenimentul face parte din cadrul proiectului „ONGuri mai puternice împreună” și a reunit specialiști din domeniul serviciilor sociale și reprezentantati ai societatii civile din România și Norvegia. Aceștia au abordat problema unei politici coerente de finanțare a serviciilor sociale, în România.

Raportul a subliniat diferențele dintre cele două sisteme de furnizare și finanțare a serviciilor sociale și a identificat elementele din sistemul sociale norvegian cu potential de orientare în formularea unor politici publice de finanțare și furnizare a serviciilor sociale în România.

25 de reprezentanți ONG din România au primit expertiză în domeniul advocacy din partea unui trainer norvegian

cursadvConfederația Caritas România, a organizat un curs de instruire în domeniul advocacy și influențarea politicilor publice în perioada 23-25 martie la Euro Hotels, București cu sprijinul unui trainer din Norvegia cu experienţă relevantă în lobby şi formulare politici publice. Trainingul s-a adresat unui num[r de 25 de reprezentanți din România, care au demarat în trecut activități de lobby și advocacy în cadrul organizațiilor pe care le reprezintă.

Programe de finantare nerambursabila pentru ONG-urile din Romania

finantare nerambursabilaAnul acesta, ONG-urile din Romania au la dispozitie mai multe oportunitati de finantare, deoarece atat Uniunea Europeana, cat si unele companii romanesti au lansat programe special dedicate sectorului ne-guvernamental. Implicat in Comunitatea mea: sunt finantate proiecte in domeniul educatiei, sanatatii si serviciilor sociale – termen limita de depunere 30 martie 2015;
Competitie pentru granturi inter-regionale: se acorda finantare din partea UNDP, pentru parteneriate intre ONG-uri din diverse regiuni ale lumii, pe proiecte de mediu dar si economie – termen limita de depunere 30 martie 2015;

ministerul-finantelor-publice-3Ministerul Finantelor Publice a lansat in dezbatere publica Proiectul de lege privind Codul fiscalsiProiectul de lege privind Codul de procedura fiscala, in contextul Strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2014-2016. Rescrierea vizeaza, conform expunerii de motive, "o reformulare a textului actual pentru o mai buna intelegere a acestuia, eliminarea disfunctionalitatilor existente, dar si o actualizare si o reasezare a prevederilor titlurilor si articolelor. De asemenea, ca urmare a acestui demers, se vor atinge anumite obiective principale ale politicii fiscale, care vizeaza  abordarea facila a legislatiei fiscale de catre contribuabili, administrarea coerenta a sistemului de impozite si taxe, precum si predictibilitatea cadrului fiscal."

resurseCu un buget total de 60.220 euro, proiectul va avea ca punct principal infiintarea primului Centru pentru Managementul Organizatiilor Nonprofit (CMON) din Romania in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, alaturi de crearea unui curs online inovativ in format „open education", destinat managerilor de ONG-uri, cu precadere. Cursul interactiv in format MOOC (Massively Open Online Course) va fi centrat pe formarea de competente pentru managementul unei organizatii non-profit, iar in urma acestuia vor exista cel puţin 50 de beneficiari absolventi

Concursurile nationale si locale pentru tineret 2015

concursurile de tineretMinisterul Tineretului si Sportului organizeaza, in perioada 20 martie - 27 mai 2015, prin intermediul Directiilor Judetene pentru Sport si Tineret, respectiv a Municipiului Bucuresti, Concursurile Locale de Proiecte de Tineret.  De asemenea, Ministerul Tineretului si Sportului organizeaza, in perioada 16 martie – 18 iunie 2015,Concursul national de proiecte de tineret,avand un buget total de 2.850.000 lei.

ANRMAPAutoritatea Naţionala pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice lanseaza spre dezbatere publica Proiectul de Lege de transpunere a Directivei 2014/24/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizitiile publice si de abrogare a Directivei 2004/18/CE.

______________________________________________________________

Gala Nationala a Excelentei in Asistenta Sociala

Afis-GNEAS-2015A doua ediţie a Galei Naţionale a Excelenţei in Asistenţa Sociala a avut loc marţi, 17 martie 2015, la Ateneul Roman din Bucuresti. Evenimentul, organizat de catre Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din Romania, a celebrat Ziua Mondiala a Asistenţei Sociale şi a recompensat performanţa şi excelenţa celor care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea asistenţei sociale şi la promovarea profesiei de asistent social in anul 2014. Pentru cele 18 premii care s-au decernat la Gala Naţionala a Excelenţei in Asistenţa Sociala au fost nominalizate 599 de persoane. In etapa de vot online s-au inregistrat 105146 de voturi pentru persoanele nominalizate.

_______________________________________________________________

17 martie – Ziua Mondiala a Asistentei Sociale

ziuaasistenteisocialeInvestitia in recunoasterea profesiei de asistent social si in contributia asistentului social la bunastarea sociala este o investitie in viitor. Asistenta sociala ofera celor in nevoie posibilitati de cunoastere si de acces la serviciile specializate de protectie sociala, ii orienteaza catre intelegerea si utilizarea cadrului legislativ de protectie sociala, mobilizeaza comunitatea, persoanele si grupurile in dificultate de a influenta activ politicile sociale. Asistenta sociala furnizeaza celor in nevoie, ajutor financiar, material, moral, psihoterapie si consiliere. In cadrul programelor de asistenta sociala se inscriu si activitatile de prevenire a unor situatii de viata dezechilibrate, stresante sub aspect economic, cultural, psihologic sau moral, pentru indivizi sau grupuri, care pot fi de multe ori mai putin costisitoare decat terapia propriu-zisa.

Copyright 2012 Newsletter Nr. 10, 2015, Caritas Romania/Fond ONG - Proiect ONGuri mai puternice impreuna!. Confederatia Caritas Romania