700 de suflete au pierit in tragedia din Marea Mediterană

lampedusa.picture

Caritas Europa trage un semnal de alarma cu privire la tragedia de coșmar care a avut loc în largul coastelor libiene din data de 12 aprilie 2015. Peste 700 de persoane au murit. O ambarcaţiune de 30 de metri lungime care transporta imigranţi clandestini s-a scufundat sâmbătă noaptea în Marea Mediterană. Naufragiul a avut loc în Canalul Siciliei, la nord de Libia, în sudul insulei Lampedusa.

Un supravieţuitor al naufragiului a estimat că la bordul ambarcaţiunii se aflau aproape 950 de persoane, printre care 50 de copii si 20 de femei. Dintre aceştia, au putut fi salvaţi doar 28, ceea ce face din acest naufragiu cea mai mare tragedie din istoria Mediteranei. Nava - supraaglomerata - s-a scufundat pentru că pasagerii ar fi încecat să transmita semnale catre o alta ambarcaţiune.

Lipsa oportunităților din tara de origine și abordarea superficiala a Uniunii Europene cu privire la fenomenul migrației, care inaspreste procedurile de controlalelor vamale, i-a determinat pe imigrantii cladestini sa apeleze la gruparile de traficanți de persoane, chiar cu preţul vieţii. Sustinand mesajul Papei Francisc, din Parlamentul European, Jorge Nuño Mayer, secretarul general al Caritas Europa a declarat Nu putem permite ca Mediterana să devină un vast cimitir”.

Conditiile prielnice de pe Marea Mediterană au condus la o crestere importantă a numarului imigranţilor care încearcă să ajungă în Italia la bordul unor ambarcaţiuni neautorizate. Imigranţii plătesc până la 1.000 de euro pentru a traversa marea, uneori chiar si în ambarcaţiuni pneumatice.

Potrivit autorităţilor italiene, peste 15.000 de imigranţi au sosit în Italia de la începutul lui 2015, iar media lunară în perioada iunie-septembrie 2014 este de 25.000 de imigranţi clandestini.

La finalul slujbei de duminică, Papa Francisc şi-a exprimat durerea faţa de aceasta tragedie."Fac un apel din inimă catre comunitatea internațională să acționeze decisiv și rapid pentru a se asigura că astfel de tragedii nu se vor repeta", a declarat Sanctitatea Sa, înainte de a cere mulțimii să se roage pentru victimele tragediei.

Caritas solicită:

• canale sigure și deschise de intrare legală în UE;
  • introducerea unei vize umanitare, ușor accesibile și la prețuri rezonabile, prin ambasadele din țările de origine și de tranzit;
  • facilitarea reîntregirii familiei pentru refugiați și alăturarea migranților la familiilor lor din UE;
  • implementarea unui sistem de reciprocitate intre ambasadele diferitelor state membre ale UE pentru a facilita accesul la state terţe;
  • extinderea programelor umanitare de adeziune sociala.
Copyright 2012 700 de suflete au pierit in tragedia din Marea Mediterană. Confederatia Caritas Romania